Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen en antwoorden over het scheiden van je afval in Maassluis.

Veelgestelde vragen

Op deze pagina vind je de veelgestelde vragen en antwoorden over het scheiden van afval. Heb je een vraag die hier niet bij staat? Gebruik dan het formulier onderaan deze pagina en stel je vraag aan ons.


Algemeen

Wat is afval scheiden?

Door je afval gescheiden weg te gooien, kunnen we het afval opnieuw gebruiken om er nieuwe materialen mee te maken. Dat noemen we afval scheiden. In Nederland wordt al goed afval gescheiden, maar dit kan nog beter. Op de website van Milieu Centraal lees je nut en fabels over afval scheiden.

Waarom is afval scheiden nodig?

Goed gescheiden afval kunnen we opnieuw gebruiken. Al dit ‘nuttige’ afval wordt verbrand als we het met het restafval weggooien. Dat kost geld, is slechts voor het milieu en is simpelweg niet nodig. Daarom willen we in Maassluis steeds beter afval scheiden. Ongeveer 50% van al het huishoudelijk afval wordt nu al gescheiden. In 2020 is landelijke doelstelling dat we 75% van ons afval scheiden.

Wat gebeurt er met het gescheiden afval?

Glas, papier en karton, groente, fruit en tuinafval (gft), klein chemisch afval, plastic, blik, drinkpakken, elektrische apparaten, grof tuinafval, bouwafval en textiel worden allemaal apart verwerkt en hergebruikt. Van dit ‘nuttige’ afval wordt veel nieuw materiaal en producten van gemaakt, zelfs mobiele telefoons! Soms komt het voor dat gescheiden afval heel vervuild is. Dat betekent dat er veel afval bijzit dat er niet bij hoort. In dat geval wordt het gescheiden afval alsnog noodgedwongen verbrand.

Wat is het tarief voor afvalstoffenheffing?

De afvalstoffenheffing wordt door de gemeente Maassluis bepaald.

Meer informatie over de afvalstoffenheffing in Maassluis

Wat moet ik doen met grofvuil?

Je kunt je grofvuil, zoals bouw- en sloopafval, grof tuinafval, meubels, elektrische apparaten en chemisch afval, brengen bij de Milieustraat aan de Heldringstraat 6.

Meer informatie over het wegbrengen van grofvuil

Glas

Wat is glasafval?

Glazen potten en flessen (‘verpakkingsglas’) gooi je in de glasbak. Andere glassoorten, zoals drinkglazen en schalen, horen bij het restafval. Spiegels en vensterglas kun je inleveren bij de glashandel of milieustraat.

Waarom wordt glas gescheiden?

Glas kan oneindig vaak gerecycled worden. Recyclen bespaart veel grondstoffen en energie. Je helpt het milieu als je glazen flessen en potten in de glasbak gooit.

Wat mag er wel en niet in de glasbak?

Glazen potjes en flessen mogen met restjes in de glasbak. Schoonschudden of -schrapen is welkom, omspoelen of afwassen is niet nodig. Doe de dop of deksel gewoon weer op de fles of pot en gooi het in de glasbak. Ander glas, zoals theeglazen, wijnglazen, (oven)schalen, vazen en sierflessen, is niet geschikt voor de glasbak, maar hoort in de vuilnisbak bij het restafval.

Wat wel en niet in de glasbak hoort.

GFT

Wat is gft-afval?

Gft staat voor groente-, fruit- en tuinafval. Denk aan koffieprut, appelschillen, uitgebloeide tulpen, etensresten en nog veel meer. Een flink deel van ons huishoudelijk afval bestaat uit gft.

Waarom wordt gft gescheiden?

Gft kunnen we hergebruiken. Van gft kan compost en biogas gemaakt worden en dit kunnen we gebruiken om de aarde te voeden en planten te laten groeien. Gooi gft daarom altijd gescheiden in de gft-container.

Wat mag er wel en niet in de gft-bak?

Over het algemeen mag je al je groente-, fruit-, etensresten en tuinafval in de gft-container gooien.

Wat wel en niet in het gft-afval hoort.

Papier en karton

Wat is papierafval?

Kranten, reclamefolders, enveloppen, papieren verpakkingen, wc-rolletjes: het mag allemaal bij het oud papier.

Waarom wordt oud papier gescheiden?

Oud papier wordt gebruikt om nieuw papier van te maken.

Wat mag er wel en niet in de papiercontainer?

Bijna alle papieren producten mogen in de papiercontainer, waaronder tijdschriften met nietjes en enveloppen met vensters. Maar er zijn een aantal uitzonderingen, zoals drinkpakken. Deze horen in de pmd-container, omdat er een plasticlaagje in zit.

Wat wel en niet in de papiercontainer hoort.

Kan ik oud papier ook op andere plekken in Maassluis inleveren?

Ja, dat kan. Eén keer per maand wordt oud papier in samenwerking met verenigingen in Maassluis ingezameld. Lees meer over hoe je papier aan verenigingen meegeeft.

Vind hier meer informatie over waar en wanneer het oud papier wordt opgehaald.

PMD

Wat is pmd-afval?

Pmd staat voor plastic, metaal (blik) en drinkverpakkingen. Denk hierbij aan plastic verpakkingen, melk- en yoghurtpakken en blikjes van frisdrank, bier en soep. Maak de verpakkingen wel eerst netjes leeg, voordat je ze in de pmd-container gooit.

Hoe kan ik pmd het beste scheiden?

Pmd neemt heel veel ruimte in in de vuilnisbak.  Doe pmd daarom in een aparte bak of zak. Je zult zien dat je restafval aanzienlijk minder wordt.

Waarom wordt pmd gescheiden?

Van het ingezamelde pmd worden nieuwe producten gemaakt, zoals nieuwe verpakkingen, fleecetruien en bouwmaterialen.

Mag alles van plastic in de pmd-container?

Nee, plastic dat geen verpakkingsmateriaal is, hoort niet in de pmd-container. Denk hierbij aan hard plastic gebruiksvoorwerpen, zoals speelgoed, plastic borden en tuinstoelen.

Wat mag er wel en niet in de pmd-container?

Over het algemeen mogen alle plastic verpakkingen, metalen verpakkingen, blik en drinkpakken in de pmd-container.

Wat wel en niet in de pmd-container hoort.

Textiel

Wat is textielafval?

Oude kleding, schoenen, lakens en tafellinnen die je niet meer wilt hebben, mogen in de textielcontainer. Bindt de schoenen met veters of op een andere manier aan elkaar. Zorg ervoor dat het textiel schoon en droog is. Ook versleten stoffen of kleding met gaten mogen erbij. Hier kunnen namelijk veel nieuwe dingen van worden gemaakt.

Hoe gooi ik textielafval het beste in de textielcontainer?

Verpak kleding en schoenen in een plastic zak en maak die goed dicht voordat je hem in de container gooit. Dan kan er geen vocht bij komen. Het textiel mag versleten zijn, maar zorg er wel voor dat het schoon en droog is.

Waarom wordt textiel gescheiden?

Deze materialen kunnen opnieuw worden gebruikt. Kleding en schoenen die nog goed zijn, worden hergebruikt. Textiel dat niet meer bruikbaar is, wordt verwerkt tot bijvoorbeeld poetslappen, isolatiemateriaal of vulling van autostoelen. Bovendien worden gerecyclede vezels steeds vaker verwerkt in nieuwe stoffen.

Wat kan ik nog meer doen met oud textiel?

Oude kleding en schoenen die nog bruikbaar zijn, kun je ook inleveren bij kringloopwinkels, zoals Kringloopwinkel De Kleine Schaal in Maassluis. Goede tweedehandskleding wordt verkocht en minder goede kleding wordt gedoneerd aan ontwikkelingslanden.

Rest

Wat is restafval?

Restafval is afval dat niet opnieuw gebruikt kan worden. Afval dat je niet gescheiden kunt inleveren, mag bij het restafval: de grijze kliko of vuilniszak. Het gaat bijvoorbeeld om luiers, kattenbakvulling, koffiecupjes en chipszakken.

Wat gebeurt er met het restafval?

Bij de verwerking van het restafval worden soms nog materialen gescheiden, maar het meeste restafval wordt verbrand.

Hoe kan ik het restafval verminderen?

Door zoveel mogelijk van je afval te scheiden. Twijfel je in welke container je bepaald afval moet gooien. Op de Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal zie je precies welk afval in welke container hoort.

Ik hoor weleens over nascheiding, wat is dat?


Nascheiding is een aanvulling op de originele bronscheiding, dus als je al je afval gescheiden hebt ingeleverd, kunnen er in een speciale nascheidingsinstallatie met name de kunststoffen en metalen teruggewonnen worden uit het restafval. En dat wordt weer hergebruikt. Nascheidingsinstallaties zijn nu vooral nog actief in het noorden van het land. De AVR heeft pasgeleden besloten een eigen nascheidingsinstallatie te bouwen. Misschien gaan we hier in de toekomst gebruik van maken. De gemeente Maassluis blijft deze ontwikkelingen goed volgen. 


Heb je misschien een tip of een vraag voor ons?

Vul dan het onderstaand (vragen)formulier in
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.